Παιδική διατροφή, κάτι πολύ εύκολο και συνάμα πολύ δύσκολο. Τα παιδιά σε ηλικία 3 χρόνων αρχίζουν να έχουν άποψη για το φαγητό που θα φάνε. Γνωρίζουν τι αρέσει σε αυτά και τι δεν τους αρέσει κρίνοντας από το χρώμα του φαγητού, τη μυρωδιά, το σχήμα ή οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν τα πανέξυπνα μυαλουδάκια τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να προσπαθήσουμε με τον τρόπο μας να τα πείσουμε τουλάχιστον να δοκιμάσουν. Τα παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς άθελά τους μας βοηθάνε σε αυτό παρασύροντας το ένα το άλλο. Από την δική μας πλευρά προσπαθούμε με πολύ χιούμορ και αγάπη να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και να γευτούν αυτό που θα τους δώσουμε.
Οι συνταγές που προτείνω είναι :
ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό, ένα απογευματινό και ένα γλυκάκι.
Πρωινό
Ψωμί ολικής αλέσεως με μαρμελάδα φράουλα και μαργαρίνη
Υλικά
Ψωμί ολικής αλέσεως 2 φέτες
Μαργαρίνη 10γρ
Μαρμελάδα φράουλα 30γρ
Για την μαρμελάδα
Φράουλες 500γρ
Ζάχαρη 300γρ
1τεμ βανίλια
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες, τη ζάχαρη και την βανίλια. Αφήνουμε να βράση σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα, ανακατεύουμε με το βούτυρο στο μπλέντερ έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού.
Μεσημεριανό
Γιουβέτσι με κιμά μοσχαρίσιο
Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος 1kg
Κρεμμύδι 1 τεμ.
Ελαιόλαδο 100ml
Τοματοχυμός 1 τεμ.
Αλάτι, πιπέρι
Ξύλο κανέλας, μπαχάρι
Κριθαράκι χοντρό 1 τεμ.
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια τον τοματοχυμό. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 ξύλο κανέλας και 2 κόκκους μπαχάρι και αφήνουμε να βράση για 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Μόλις βράση τοποθετούμε τον κιμά σε ένα ταψί προσθέτουμε το κριθαράκι και βάζουμε στο φούρνο. Αφήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
Απογευματινό
Μπαγκέτα ολικής αλέσεως με τόνο
Υλικά
Μπαγκέτα ολικής αλέσεως 1 τεμ.
Τόνος σε νερό 1 τεμ.
Μαγιονέζα light
Μαρούλι 1 φύλλο
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Χυμός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σουρώνουμε τον τόνο από το νερό και τον ανακατεύουμε με την μαγιονέζα, προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμόνι. Ανοίγουμε την μπαγκέτα κατά μήκος και αλείφουμε με την τονοσαλάτα. Προσθέτουμε το φύλλο μαρουλιού.
Γλυκάκι
Σουφλέ σοκολάτα
Υλικά
Βούτυρο 125gr
Κουβερτούρα 150gr
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
60gr ζάχαρη
60gr αλεύρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μπαίν μαρί βάζουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη και μόλις λιώσει η σοκολάτα την προσθέτουμε στο μίγμα σιγά – σιγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια, τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση και ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 6΄λεπτά.
Γιώργος Αναστόπουλος – Μάγειρας
4ου Π.Σ. Βύρωνα
0 Comment