Μαγειρέματα / February 22, 2014

Συμβουλές για τους γονείς…

Η διατροφή του παιδιού σας καλό είναι να περιλαμβάνει σε κάθε κύριο γεύμα λαχανικά, 2-4 φρούτα/ημέρα (ωμά/πολτοποιημένα), 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά, 1-2 φορές όσπρια/εβδομάδα, 4-5 αυγά/εβδομάδα, ψάρι 2 φορές/εβδομάδα, κρέας ή κοτόπουλο 1-3 φορές/εβδομάδα.

parents-tips

Σαν σνακ μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί κομμάτια τυριού. κράκερς, φρέσκα κομμάτια φρούτων, τυρί, γάλα, φρέσκοι φρουτοχυμοί, κομμάτια λαχανικών.

Τα γλυκά έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, εφόσον είναι ελεγχόμενη η κατανάλωση και δεν χρησιμοποιείται σαν επιβράβευση. Προτιμούνται γενικά σπιτικά γλυκά και να προσφέρονται μετά το γεύμα και το φρούτο.

Στο σπίτι, υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε υγιεινά γεύματα που εκτός σπιτιού είναι ανθυγιεινά και αμφιβόλου ποιότητας. Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική πίτσα, σουβλάκι, burger, με λαχανικά και άπαχο τυρί και άπαχο κρέας ή κοτόπουλο αντίστοιχα.

Συνθέστε το πιάτο του παιδιού σας με φαντασία και διάθεση, Χρησιμοποιείστε πολύχρωμα λαχανικά, σε ευφάνταστα σχήματα, για να συνθέσετε όμορφα γεύματα.

Φροντίστε το παιδί να τρώει σε ευχάριστο περιβάλλον, να κάθεται άνετα και όχι απέναντι από την τηλεόραση και να μην αποσπάται, καθώς και να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα των γευμάτων ώστε να πεινάει εκείνη την ώρα.

Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει περισσότερο από αυτό που θέλει. Το παιδί έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.

Εάν το παιδί αρνείται να καταναλώσει κάποια νέα-μη οικεία τρόφιμα μην το πιέζετε. Προσπαθήστε να τα έχετε πάντοτε διαθέσιμα στο τραπέζι ώστε να τα βλέπει. Η έκθεση για τουλάχιστον 15 φορές στο τρόφιμο έχει μεγάλη πιθανότητα να του προκαλέσει την περιέργεια ή την επιθυμία να το δοκιμάσει.

Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε το νέο τρόφιμο σε γεύμα που να περιέχει αγαπημένα του τρόφιμα.

Μπορείτε να «κρύψετε» το επιθυμητό για σας τρόφιμο σε κάποιο άλλο που είναι δεκτό στο παιδί σας.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση. Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι λεκτική και μικρή.

Μην χρησιμοποιείται το φαγητό ως τιμωρία καθώς το παιδί θα συνδυάσει κάποια τρόφιμα με αρνητικά συναισθήματα.

Εάν το παιδί δείχνει αναστατωμένο, μην χρησιμοποιείται τρόφιμα για να το κάνετε να ησυχάσει.

Τα απαγορευμένα τρόφιμα γίνονται και πιο ελκυστικά για αυτό επιτρέπετε όλα τα τρόφιμα αλλά με μέτρο.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινείται, να παίζει εκτός σπιτιού, και να βλέπει όσο το δυνατόν λιγότερη τηλεόραση.

 

Μην ξεχνάτε πως λειτουργείτε ως πρότυπο για το παιδί και θα πρέπει εσείς πρώτοι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

 

Τσομπανάκη Ελένη




0 Comment

Leave a Reply